25. srpna 2021 13:30 Snad každý, kdo letěl párkrát letadlem nebo čte noviny, tak už někdy slyšel o italském národním dopravci Alitalia. Tato letecká společnost byla založena již v roce 1946 a známá je hlavně tím, že byla černou dírou na peníze italských daňových poplatníků.

Aerolinka byla naposledy v zisku v roce 1998 a podle stránky wikipedie, to byl také jediný rok od založení, kdy byla v zelených číslech. Do letecké společnosti ročně tekly stovky milionů EUR až do roku 2006, kdy zasáhla Evropská unite a tuto podporu odstřihla. Od té doby se snažila italská vláda najít kupce a při tom leteckou společnost podporovala nouzovými půjčkami, které byly v rozporu s nařízením EU. V roce 2008 aerolinka vyhlásila bankrot, ale letecká společnost nezanikla a pokračovala dále díky vládě Berlusconiho a  investorské skupině, která aerolinka koupila.

Po všech těchto pokusech na záchranu se ale zázrak nekonal. Po jednání italské vlády s Evropskou komisí bylo rozhodnuto, že tato aerolinka musí být zlikvidována a na její místo nastoupí zcela nově založená letecká společnost.

Nová letecká společnost Italia Transporto Aereo(ITA) odkoupí část aktiv od letecké společnosti Alitalia. Má se jednat hlavně o letadla, letištní sloty a další věci. Do společnosti také přejde část zaměstnanců, i když Alitalia nyní zaměstnává okolo 11.000 lidí, ITA ze začátku plánuje necelé 3000 zaměstnanců.

Nový letecký dopravce plánuje zahájení provozu od 15. října 2021, kdy k tomu datu také skončí letecká společnost Alitalia.

Všichni cestující, kteří jsou držiteli letenek od letecké společnosti Alitalia na lety od 15. října, mají dvě možnosti. Buď si letenky přerezervují na data před 15. říjnem a nebo mohou zažádat o refundaci letenek.

Obyčejný cestující si změny nevšimne. ITA plánuje odkoupit značku Alitalia, takže jméno i livery na letadlech by zůstalo stejné.

Jak si povede nový nástupce je ve hvězdách. Ale již nyní se objevují názory, že i tento nový italský národní letecký dopravce nedokáže přežít a italská vláda se měla vzdát snu národního leteckého dopravce a ušetřit daňovým poplatníkům 3 miliardy EUR.

My cestovatelé ale na Alitalii nikdy nezapomeneme. V paměti všichni máme legendární vánoční slevový kupon XMASECO z roku 2012, kdy se kupovaly letenky do Japonska za 1.800 Kč.