Bidenova administrativa odolává tlaku a v pátek rozhodla, že Spojené státy americké se zatím nechystají zrušit žádná cestovní omezení kvůli obavám z vysoce přenosné varianty Delta a roustoucímu počtu nových případu nákazy v USA, uvedl to pro agenturu Reuters představitel Bílého domu.

„Vzhledem k tomu, že situace se kvůli nové variantě Delta zhoršuje, Spojené státy v tuto chvíli zachovají stávající cestovní omezení,“ řekl úředník agentuře Reuters.

Toto oznámení téměř jistě odsoudí k zániku jakoukoli snahu amerických leteckých společností a amerického turistického průmyslu zachránit letní cesty Evropanů a dalších osob, na které se omezení vztahují. Letecké společnosti již několik měsíců intenzivně lobbují u Bílého domu za zrušení omezení. Přímo na prezidenta Bidena naléhala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Minulý týden americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvedlo, že pozemní hranice USA s Kanadou a Mexikem zůstanou uzavřeny pro cesty, které nejsou nezbytné, nejméně do 21. srpna – a to i přesto, že Kanada uvedla, že od 9. srpna začne vpouštět plně očkované americké turisty.

Ředitelka amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová ve čtvrtek uvedla, že sedmidenní průměr nových případů ve Spojených státech vzrostl oproti předchozímu týdnu o 53 %.

2
1