Zpět

Omán podepsal dohodu s EU o otevřeném nebi

Zdroj: Oman Airports

Po dvou letech jednání ománský úřad pro civilní letectví ve středu formálně podepsal komplexní dohodu o letecké dopravě s Evropskou unií a jejími členskými státy, která signalizuje ambice sultanátu na liberalizovanější dohodu o letecké dopravě s 27 členskými státy.

Tato dohoda je tak prvním důležitým krokem v pětiletém plánu, který má vést k plné dohodě o otevřeném nebi.

Dohoda na základě vzájemnosti umožní leteckým společnostem EU létat na všechna ománská letiště ze své domovské země nebo z kteréhokoli jiného členského státu EU. A to platí i naopak, že ománské aerolinky Oman Air a SalamAir, budou moci rozšířit svou nabídku letů do Evropy.

„Dohoda bezpochyby posílí propojení mezi Ománem a destinacemi EU a poskytne příležitost našim domovským dopravcům a evropským leteckým společnostem rozšířit své sítě mezi Ománem a zeměmi EU,“ uvedl generální ředitel Ománských letišť Aimen Ahmed al-Hosni.

Na tuto zprávu reagoval i omanský nízkonákladový letecký dopravce SalamAir, který nedávno převzal první Airbus A321neo a ohlásil, že hledá první evropské destinace pro tento letoun.

Nedávno se také objevila zpráva, že SalamAir chce spustit linku z Prahy do Salalahu. Ale aerolinka tuto zpávu po několik položených dotazech nepotvrdila.

Dohoda s Ománem je po dohodě s Katarem druhým takovým počinem EU v oblasti Perského zálivu.

Tak uvidíme jaké linky nám to v budoucnu přinese.

4
1