Evropská unie a Katar na začátku týdne podepsaly rozsáhlou dohodu o letecké dopravě, která modernizuje pravidla a normy letů mezi EU a Katarem a naopak.

Podpis dohody znamená nové příležitosti pro spotřebitele, letecké společnosti a letiště jak v Kataru, tak v EU. Zlepší konektivitu a poskytne cestujícím více možností za konkurenceschopné ceny.

Komisařka pro mobilitu a dopravu Adina Văleanová k tomu uvedla: „Tato dohoda, první svého druhu mezi EU a oblastí Perského zálivu, je globálním měřítkem pro letecké dohody orientované do budoucnosti. Svědčí o našem společném závazku k hospodářsky, sociálně a environmentálně udržitelnému letectví postaveném na moderním rámci, jenž zahrnuje spravedlivou hospodářskou soutěž a užší spolupráci v sociálních a environmentálních otázkách. Tato dohoda přinese cestujícím, průmyslu a pracovníkům v letecké dopravě nové příležitosti, větší výběr a vyšší standard.“

Jaké výhody přináší tato dohoda:

  • všechny letecké společnosti z EU budou moci provozovat lety do Kataru z jakéhokoliv letiště v EU. To samé platí i pro katarské aerolinky
  • unijní letiště v Německu, Francii, Itálii, Belgii a Nizozemsku budou moci do roku 2024 postupně navyšovat kapacitu (tzn. více letů)
4
1