Egypt zatkl člena opoziční skupiny Hasm po odklonění letadla

Zpět

Zdroj: Badr Airlines (ilustrační obrázek)

Egyptské úřady zatkly předního člena opoziční skupiny Hasm, který byl na palubě letu J4690 Badr Airlines, který měl směřovat z Chartúmu do Istanbulu. 

Letadlo na cestě do Istanbulu, ale bylo odkloněno na letiště v egyptském Luxoru. Podle prohlášení letecké společnosti byla tato neplánovaná zastávka provedena z bezpečnostních důvodů kvůli kouřovému alarmu v nákladovém prostoru.

Téměř 15 let starý Boeing 737-800 s registrací OM-LEX provozuje Slovak Air Explore pro súdánské aerolinky Badr Airlines.

Po přistání nebyly v nákladovém prostoru během inspekce zjištěny žádné stopy kouře nebo ohně. Letecká společnost ve svém prohlášení tvrdí, že se jednalo o falešný poplach.

Zajímavostí ale je, co se dělo přímo na palubě letadla. Ihned po přistání úřady zatkly Hossama Menoufyho Mahmouda Sallama. Podle zpráv sítě weRecord pro monitorování lidských práv ho doprovázely bezpečnostní síly a zabavily mu pas. Zdá se, že egyptské úřady byly informovány o Sallamově přítomnosti na palubě letu.

V květnu 2021 došlo k podobnému incidentu, když běloruské úřady donutily letadlo Ryanair odklonit se do Minsku,kde zatkly opozičního novináře, který byl na palubě letu z Řecka do Litvy. Případ vyvolal mezinárodní pozornost a vyústil v tvrdé sankce proti Bělorusku.