Zdroj: FR24.com

Letadlo letecké společnosti Ryanair, které mířilo na letu FR4978 z Athén do Vilniusu, bylo dnes odpoledne donuceno přistát v běloruském Minsku. Na palubě letadla byla prý nahlášena bomba. Když se nacházelo u města Lida, tak se otočilo a zamířilo do Minsku.

Podle běloruské tiskové agentury BelTA, nařídil prezident Lukašenko aby letadlo do Minsku doprovodily stíhačky MiG-29.

Letadlo se 123 cestujícími bezpečně přistálo a cestující a jejich zavazadlla byla zkontrolována. Žádná výbušnina se nenašla. Některé zdroje uvádějí také to, že na palubě byli členové KGB, kteří zinscenovali rvačku s posádkou a řekli že je na palubě bomba.

Nakonec se ukázalo, že na palubě cestoval kritik běloruského režimu Romat Protasevich, který byl na letišti také zadržen.

„Skutečnost, že dnes bylo na pokyn vojenského diktátora Alexandra Lukašenka nuceno přistát v Bělorusku civilní letadlo společnosti Ryanair za použití běloruského letectva, je dalším důkazem toho, že v Bělorusku je porušováno mezinárodní právo a že jsou ohroženy životy a zdraví zahraničních a běloruských občanů. Tento incident nelze nazvat ničím jiným než vojenským pirátstvím a mezinárodním teroristickým činem,“ řekl Pavel Latushko, jeden z vůdců demokratického hnutí Běloruska.

K incidentu se nyní vyjádřil i Ryanair. Podle tiskové zprávy byli piloti uvedeného letadla varováni, že na palubě letadla se nachází potencionální nebezpečí a dostali instrukce k divertu na nejbližší letiště, kterým bylo podle fr24.com letiště ve Vilniusu.

O zatčení Protaseviche se Ryanair vůbec nezmiňuje, nechápu proč.


A jak se zdá, tak na palubě opravdu mohli být 4 ruský agenti. Plus v Bělorusku zůstala i Protasevichova přítelkyně.