Teroristické hnutí Talibán vtrhlo dnes do hlavního afghánského města Kábul a ve městě zavládl zmatek. Mezinárodní letiště v Kábulu se stalo jediným místem v Afghánistánu, odkud se dá dostat pryč.

Jenže letiště není nafukovací a začínají se zde tvořit davy lidí, kteří chtějí ze země co nejdříve pryč. Bohužel odletět z Kábulu už také není vůbec lehké.

Na letišti ještě před malou chvílí byla uvízlá dvě letadla společnosti PIA(Pakistan International Airline, která měla na palubách celkem 499 cestujících. Letadlům nebylo povoleno vzlétnout, jelikož ranvej byla blokována americkými vrtulníky, které pravděpodobně blokovaly dráhu pro přistání čtyř nákladních letadel C-130.

Zdroje uvedly, že řízení letového provozu letiště v Kábulu „nemá žádnou kontrolu nad tím, co se děje“.

To potvrzuje i let letecké společnosti Air India z Dillí do Kábulu, který dorazil ke Kábulu zrovna ve chvíli, kdy do města vrthly jednotky Talibánu. Letadlo hodinu muselo kroužit ve vzduchu, jelikož prý nebylo lehké navázat spojení s letovými dispečery. Po hodině nakonec letadlo přistálo a nyní čeká na odlet. Na zpáteční cestě má odlétat úplně plné i s diplomaty a úředníky z indické ambasády.

Některé letecké společnosti ani do Kábulu již dnes nedoletěly. Dubajský dopravce Emirates i aerolinka flydubai vypravené lety z Dubaje do Kábulu nakonec ve vzduchu otočily zpět. Mluvčí flydubai uvedla pro agenturu Reuters, že od pondělí ruší lety do Kábulu.