Zdroj: Qatar Airways

Generální ředitel letecké společnosti Qatar Airways, Akbar al-Baker, se tento měsíc již podruhé pustil do Airbusu a varoval, že jeho letecká společnost by letos mohla přestat přijímat dodávky letadel od tohoto výrobce kvůli blíže nespecifikovanému problému.

Varování přichází několik dní poté, co šéf aerolinek kritizoval obří letadla Airbus A380 kvůli jejich neefektivitě a provozním nákladům a řekl, že nákup těchto letadel byla největší chyba aerolinek.

Máme problém s Airbusem, který musíme vyřešit, a pokud nebudeme schopni vyřešit tento vážný problém, který s nimi máme, odmítneme jim převzíž jakékoli letadlo,“ řekl v rozhovoru pro Bloomberg TV.

Příčina neshody? „Bohužel nemůžu říct, v čem je tento problém,“ řekl Al Baker. Airbus to taky neřekl. Mluvčí francouzské společnosti Blagnac uvedl, že se zákazníky neustále jedná o jejich potřebách a že podrobnosti těchto diskusí jsou „důvěrné“.

Agentura Reuters přišla s tvrzením, že hádka je kvůli kvalitě laku na letadlech. Ale více zdrojů se přiklání spíše k tomu, že se jedná o zdržovací taktiku, jelikož Qatar Airways chce pozdržet příjem nových letadel v době, kdy poptávka po letech není tak velká.