Rada Evropské unie vyřadila Spojené státy, Izrael, Kosovo, Černou Horu, Severní Makedonii a Libanon ze svého seznamu epidemiologicky bezpečných třetích zemí poté, co byl na těchto územích v poslední době zaznamenán nárůst počtu případů COVID-19.


Toto rozhodnutí proto znamená, že občané z výše uvedených zemí podléhají zákazu vstupu do 27 členských států EU. Povoleno je cestování pouze z neodkladných důvodů, cestování za turistikou je zakázáno.

Podle údajů zveřejněných Světovou zdravotnickou organizací bylo ve Spojených státech za posledních 24 hodin hlášeno celkem 181 046 nových případů nákazy COVID-19.

Rada EU 18. června zařadila USA na seznam zemí, které jsou na základě epidemiologické situace považovány za bezpečné, a doporučila členským státům, aby Američanům povolily vstup na své území bez omezení.

V červenci prezident Spojených států Joe Biden naznačil, že USA by mohly brzy následovat příkladu EU a zrušit zákaz cestování pro evropské cestující, který kvůli epidemii koronaviru platí již více než 16 měsíců. Takové rozhodnutí však zatím nebylo přijato, přestože jej kritizovala řada vlád a organizací.