Aktualizace. Bylo zveřejněno přesné datum, kdy skončí zákaz cestování do USA. Od 8. listopadu 2021 budou moci očkovaní cestující s negativním testem cestovat znovu do USA.

Deník The Financial Times přináší zprávu o tom, že USA od listopadu zmírní cestovní omezení pro očkované cestující z Evropské Unie a Velké Británie.

Bílý dům v pondělí uvedl, že každý, kdo bude chtít od začátku listopadu letět do USA, bude muset předložit doklad o tom, že byl plně očkován a negativní test provedený v předchozích třech dnech před odletem. 

Na konci října tak skončí 18měsíční plošný zákaz cestování pro cestující z EU a Velké Británie, který na začátku pandemie Covid-19 zavedl bývalý americký prezident Donald Trump a který udržoval Joe Biden.

„Tento nový systém nám umožňuje zavést přísné protokoly, abychom zabránili šíření Covidu od cestujících, kteří přiletí na mezinárodních letech do Spojených států. Požadavek, aby cizí státní příslušníci cestující do Spojených států byli plně očkováni, je založen na veřejném zdraví,“ uvedl v pondělí Jeff Zients, vedoucí Bidenovy pracovní skupiny pro Covid-19.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí sestavuje seznam, které vakcíny budou USA akceptovat. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zatím povoluje vakcíny společností BioNTech/Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

Úředníci uvedli, že pravděpodobně bude akceptována i vakcína společnosti AstraZeneca, která se široce používá ve Velké Británii a EU. Zatím však není jasné, zda americké úřady přijmou i další vakcíny, například ty, které se používají v Číně a Rusku.

Akcie nadnárodní skupiny IAG, která združuje i dopravce British Airways, Aer Lingus a Iberia, ihned po této zprávě vyskočily o více než 10 %, jelikož vyhlídky na návrat transatlantických letů jsou více než pozitivní.

5
1