Zdroj: Unsplash / Francesco Ungaro

11. srpna 2021 Thajské ministerstvo pro národní parky a ochranu přírody minulou středu oznámilo, že nově zakáže používat v mořských národních parcích opalovací krémy obsahující chemické látky, u nich existuje podezření, že poškozují korálové útesy.

Od 4. srpna jsou zakízány opalovací krémy obsahující oxybenzon, oktinoxát, 4-methylbenzyliden kafr, které se obvykle používají jako UV filtry a butylparaben, který se používá jako konzervační látka nebo jako vonná látka.

Thajské úřady uvedly, že dostupné vědecké údaje ukazují, že tyto chemické látky „poškozují korálové útesy, ničí larvy korálů, brání jejich reprodukčnímu systému a způsobují bělení korálových útesů“.

Ačkoli úředníci neuvedli, jakým způsobem hodlají nové pravidlo vymáhat, hříšníkům bude hrozit pokuta až do výše 100 000 thajských bahtů (cca. 64 000 Kč).

Thajsko není první zemí, která takový zákaz zavedla. Tichomořský ostrov Palau zakázal 1. ledna 2020 prodej a dovoz opalovacích přípravků obsahujících 11 složek považovaných za toxické pro životní prostředí. V roce 2018 oznámil svůj záměr zakázat oxybenzon a oktinoxát v opalovacích krémech prodávaných na ostrovech také stát Havaj. Toto opatření platí od 1. ledna 2021.