Zpět

Spor mezi výrobcem Airbus a Qatar Airways se přiostřuje

Vypadá to, že evropský výrobce letadel Airbus již má dost sporu s katarskou leteckou společností Qatar Airways ohledně rychlé degradace laku na letadlech Airbus A350.

Airbus přímo v dnešní tiskové zprávě uvádí toto: Vzhledem k tomu, že jeden z jeho zákazníků stále nesprávně popisuje nestrukturální poškození povrchu letadel A350, bylo nutné, aby společnost Airbus požádala o nezávislé právní posouzení jako způsob řešení sporu, který se oběma stranám nepodařilo vyřešit během přímých a otevřených jednání.

Bezpečnost je pro společnost Airbus nejvyšší prioritou. Zjištění týkající se povrchových nátěrů byla společností Airbus důkladně posouzena a Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) potvrdila, že nemají žádný dopad na letovou způsobilost flotily A350.

Snaha tohoto zákazníka zkreslit toto konkrétní téma jako problém letové způsobilosti představuje ohrožení mezinárodních protokolů o bezpečnostních otázkách.

I když se v minulém týdnu objevily zprávy o tom, že Qatar Airways není jediný, kdo má tento problém. Tak je na 100 % jasné, že Airbus hovoří právě o této aerolince. Podle agentury Reurers problémy s rychlou degradací laku hlásily i Finnair, Air France, Etihad, Lufthansa a Cathay Pacific.

Katarský letecký dopravce má uzemněných 20 letounů ze svých 53 letadel Airbus A350. Uzemnění proběhlo prý na příkaz místního leteckého regulátora. Aerolinka kvůli tomuto problému byla také nucena k rychlému návratu letadel Airbus A380, aby pokryla nabízené kapacity.