Proč selhalo hlavní letiště v Istanbulu?

Zpět

Zdroj: İGA İstanbul Airport

Proč hlavní letiště v Istanbulu selhalo, zatímco ostatní dvě letiště Sabiha Gökçen a Istanbul Atatürk, byla schopna alespoň v omezeném režimu fungovat a přijímat a vypravovat lety.

Hlavní istanbulský letecký uzel zahájil plný provoz 6. dubna 2019 a má být jedním z největších na světě. Ale celý tento projekt pronásledují pochybnosti již od prvního plánování.

Největším problémem a také pravděpodobně důvodem, proč letiště muselo být tento týden uzavřeno na 24 hodin a způsobilo velký chaos letecké dopravy mířící do/z Turecka, je, že před stavbou letiště nebyly provedeny kvalitní meteorologické posudky.


Letiště se nachází téměř na otevřeném pobřeží Černého moře odkud vane silný severní vítr a často se tvoří mlhy. Jak dodal pro server bianet.net Esin Köymen,(člen Unie komor tureckých inženýrů a architektů), tak tyto skutečnosti byly při výstavbě letiště Istanbul „ignorovány“, a zdůraznil, že „již na začátku bylo zřejmé, že by mohly nastat problémy se vzletem a přistáním“. K výstavbě letiště byly použity meteorologické podklady, které ale pocházely ze vzdálenějších míst, než se nyní nachází letiště. Na letišti se také během vánice propadla střecha, což mohlo mít souvislost s tím, že během výstavby nebyly řádně dodržovány technické specifikace, nebyla řádně přijata opatření pro bezpečnost práce a během výstavby nebyly provedeny žádné technické kontroly.

Níže můžete vidět, jak fungoval provoz na letištích v Istanbulu.

3
1