Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair plánuje vstup na trh vnitrostátních letů v Chorvatsku. Vedení také kritizuje chorvatskou vládu za to, že vnitrostátní linky v Chorvatsku musí být dotovány, jelikož jsou prý nerentabilní.

Národní letecký dopravce Croatia Airlines, podle webu Exyuaviation, dostává ročně dotaci na provoz vnitrostátních linek ve výši 10,3 milionu eur.

Generální ředitel společnosti Ryanair Eddie Wilson to pro web EX-YU Aviation okomentoval takto: „V současné době jsou všechny vnitrostátní linky dotovány. Přijde mi bizarní, že musíte platit letecké společnosti za to, že létáte po Chorvatsku, když je Dubrovník tak pěkné místo. Neměli bychom problém létat na vnitrostátních letech v Chorvatsku bez dotací. Právě jsme to udělali v Irsku, kde byla jedna z těchto linek v rámci závazku veřejné služby, což je jen způsob, jak nasměrovat peníze leteckým společnostem. Proč by tedy měli daňoví poplatníci platit 300 eur za letenku do Dubrovníku v hlavní letní sezóně, když to můžeme udělat mnohem levněji.“

Kdy by Ryanair mohl spustit vnitrostátní linky zatím není známo, ale s velkou pravděpodobností by se tak mělo stát nejpozději do příštího roku. Momentálně na vnitrostáncíh linkách v Chorvatsku létatjí pouze dvě letecké společnosti a to Croatia Airlines a Trade Air.