Qantas plánuje ultradlouhé lety s délkou přes 20 hodin letu

Zpět

Australský letecký dopravce Qantas v týdnu oznámil obnovení projektu „Sunrise“. Tento projekt zahrnuje spuštění ultradálkových letů z Austrálie. V plánu jsou lety do New Yorku, Londýna, ale mluví se třeba i o Paříži a Frankfurtu.

S projektem Sunrise souvisí také oznámená obří objednávka letadel. Aerolinka objednala 12 letadel Airbus A350-1000, které budou upraveny tak, aby vyhovovaly těmto dálkovým letům. Letadla budou mít extra palivovou nádrž na 20.000 litrů, takže dolet se zvýší na 18.000 km.

Spuštění dálkových letů ze Sydney do Londýna a New Yorku se plánuje koncem roku 2025. Tyto linky se stanou tak nejdelšími komerčními lety na světě a to jak časově, tak i vzdáleností.

Níže naleznete aktuálně nejdelší linky sestupně. Singapore Airlines ze Singapuru do  New Yorku a Newarku a Qatar Airways/Emirates z Aucklandu do Dauhá/Dubaje.

Pokud lety budou spuštěny, tak letecká společnost Singapore Airlines přijde o první dvě místa. Nyní jsou nejdelšími lety na světě linky ze Singapuru do New Yorku a do Newarku.

Linka ze Singapuru do New Yorku měří 15.348 km a časový blok pro tento let je 18 hodin a 50 minut. Zpátky v časech někdy v roce 2017 Qantas uváděl, že pro linku ze Sydney do Londýna bude časový blok 20 hodin a 20 minut. Vzdálenost je 17.016 km.

Zajímavé srovnání je také produktu, které aerolinky nabízí nebo budou nabízet na těchto ultradlouhých letech. Singapore Airlines na linkách do JFK a EWR nasazuje Airbus A350-900, který je ale speciální tím, že kabina obsahuje pouze Premium Economy třídu a Business třídu.

To australská aerolinka jde trošku jiným směrem. I když 40 % kabiny bude věnováno prémiovým třídám, tak celkem 238 míst pro cestující bude rozděleno do čtyř cestovních tříd (First, Business, Premium Y a Economy),

Specialitou Qantasu má být na palubě extra prostor nazvaný „Wellbeing zone“. Tato zóna se bude nacházet mezi Economy a Premium Economy a bude sloužit cestujícím k protažení a pohybu. Podle obrázků, které aerolinka poskytla, by se zde měli nacházet obrazovky, které budou instruovat cestující, jak se protahovat.

Vizualizace první třídy 

Kromě těchto novinek také aerolinka oznámila další projekt s názvem „Winton“. Tento projekt se bude věnovat obnově vnitrostátní flotily. Boeing 737 a 717 budou postupně vyřazovány a nahradí je nová letadla. Pevná objednávka obsahuje 20 Airbusů A321XLR a 20 A220-300. Plus opce na dalších 94 letadel.