Zdroj: GVK Group

Konečně víme, jak bude vypadat budoucí mezinárodní letiště Navi Mumbai. Dlouhé plynulé linky, rozlehlé odbavovací haly a opakující se motiv lotosového květu po celém letišti. Takto vypadá první podoba, kterou odhalila společnost GVK, jež má na starosti projektování druhého mezinárodního letiště v Bombaji.

Letiště Navi Mumbai navrhla firma Zaha Hadid Architects, která navrhla také obrovské mezinárodní letiště Daxing v Pekingu. Komplex bude mít tři terminály – centrální terminál a dva po stranách.

Spolu se dvěmi paralelními vzletovými a přistávacími drahami bude letiště po svém dokončení schopno odbavit 90 milionů cestujících ročně. Pro srovnání, stávajcí mezinárodní letiště Chhatrapati Shivaji Maharaj v Bombaji odbaví ročně přibližně 40-50 milionů cestujících díky provozu na jedné dráze.

Letiště bude propojeno rychlostní silnicí, linkou metra a vodní dopravou. Zahájení provozu mezinárodního letiště Navi Mumbai bylo naplánováno na čtyři etapy, přičemž první let měl odstartovat v loňském roce. Nyní se zpožděním, oficiální informace o tom, kdy bude provoz zahájen, nejsou k dispozici.