Zpět

Írán řekl, že vrátí „pohřešované“ arménské letadlo

Arménská vládní agentura ve čtvrtek uvedla, že úřady civilního letectví v sousedním Íránu se zavázaly vrátit arménské osobní letadlo, které minulý měsíc záhadně přistálo v Teheránu.

Zdroj: Fly Armenia Airways

Boeing 737-300 pronajatý soukromým dopravcem Fly Armenia Airways údajně zmizel 20. února za stále nejasných důvodů. Společnost uvedla, že letadlo prošlo opravami v estonském hlavním městě Tallinnu a mělo pokračovat k další údržbě na Ukrajinu. 

Ale na Ukrajinu nedorazilo a podle mnohých informací, letadlo mělo skončit na teheránském letišti Mehrabad kvůli technickým problémům, které se objevily během letu. Některé zprávy uváděly, že letadlo zase vzlétlo z bulharské Varny a mělo letět na letiště Sharjah.

V Arménii se začalo zpochybňovat vysvětlení letecké společnosti a začaly se šířit spekulace o tom, že Boeing 737-300 byl tajsně prodán Íránu v rozporu s americkými sankcemi.

Velvyslanectví USA v Jerevanu vyjádřilo znepokojení nad incidentem a vyzvalo arménské úřady, aby zjistily, kde se letadlo nachází. Varovalo, že sankce zakazují jakýkoli převod letadel vyrobených v USA nebo jejich náhradních dílů do Islámské republiky.

Ve čtvrtečním prohlášení výbor uvedl, že dosáhl „předběžné dohody“ s íránskými úřady o návratu letadla do Arménie. Uvádí se v něm, že íránští představitelé informovali své arménské kolegy, že letadlo stále nefunguje správně a že íránští letečtí specialisté potřebují více času na rozhodnutí, zda může bezpečně letět do Jerevanu.