Zdroj: Icelandair

V pondělí 1. listopadu odstartoval z letiště Keflavík Boeing 757 (TF-FIV) společnosti Icelandair a zahájil tak nový tříměsíční projekt jménem Loftleiðir Icelandic, dceřiné společnosti Icelandair Group, která se zabývá pronájmem a leasingem letadel.

Dlouhá cesta letadla vedla z jednoho konce světa na druhý. Letadlo urazilo 8 700 mil (14 000 km) směrem na jih, kde v úterý 2. listopadu pozdě večer dorazilo na svou novou základnu v Punta Arenas v Chile.

V únoru 2021 tato islandská aerolinka již Antarktidu navštívila. Boeing 767 vezl na zásoby pro zaměstnance výzkumné stanice.

Z Punta Arenas bude letadlo po celé léto na jižní polokouli přepravovat turisty a vědce ze společnosti Antarctic Logistics & Expedition (ALE) na ledovec Union na Antarktidě a zpět.

Tábor Union Glacier společnosti ALE je soukromý tábor, jediný svého druhu v Antarktidě. Tábor poskytuje ubytování hostům, kteří se účastní zážitků s průvodcem, a slouží také jako logistické centrum, které podporuje soukromé expedice a národní antarktické programy ze zemí, které jsou signatáři smlouvy o Antarktidě. Tábor je dostupný pouze letecky a přistává se na ledové dráze.

Na tento projekt budou nasazeny tři posádky Icelandair, které se budou nacházet v Punta Arenas po dobu přibližně 4 týdnů. Každá posádka se skládá ze 3 pilotů, 4 členů palubního personálu a 2 mechaniků.