Zpět

Icelandair letěl na Antarktidu

Icelandair většinou létá poblíž severního polárního kruhu, ale tentokrát se vydal na ještě chladnější místo a to za jižní polární kruh.

Zdroj: Icelandair

Zdroj: Flightradar24.com

4 dny a 42 letových hodin z vrcholu země až na dno země a zase zpátky. V pátek 26. února 2021 přistál letoun Boeing 767 (TF-ISN) letecké společnosti Icelandair na letišti Troll Airfield (QAT), které se nachází poblíž výzkumné stanice Troll provozované Norským polárním instituten.

Let provozoval Loftleiðir (dceřiná společnost společnosti Icelandair pro charterové lety). Letadlo vezlo zásoby pro zaměstnance výzkumné stanice, kteří letos v zimě zůstanou v Trollu a také vyzvedlo vědce, kteří se po letní službě vracejí do Norska. Někteří vědci byli v Trollu 16 měsíců a jsou šťastni, že se vracejí domů.

Cesta zahrnovalo hodně plánování kvůli jedinečným podmínkám a zahrnovala 6 pilotů, 13 členů posádky a 1 palubního inženýra. Letadlo vyrazilo přímým letem z Keflavíku do Kapského Města, kde se zastavilo na doplnění paliva a odpočinek. Někteří členové týmu zůstali v Kapském Městě a zbytek pokračoval 4 332 km na jih do Trollu, kde přistál za 5 hodin a 43 minut.

Po dvouhodinové přestávce v Trollu se letadlo vrátilo s norskými vědci do Kapského Města, vyzvedlo čerstvou posádku a pokračovalo do Osla a poté domů na Island. 

Podle velitele letu Augusta Hakanssona byly podmínky přistání u Trolla mnohem lepší, než se předpokládalo. A nejhorší počasí celého výletu bylo po návratu do Keflavíku! 

Super čtení a informace o letišti Troll Airfield naleznete zde.

Příloha