Havaj je nejpřísnějším státem USA, co se týče podmínek vstupu na jeho území. V rámci programu Hawaii Safe Travels musí být všichni návštěvníci Havaje buď plně očkováni nebo se před cestou nechat otestovat. Ti, kteří nejsou očkováni nebo testováni, musí po příjezdu na Havaj podstoupit desetidenní karanténu.

Tomu se chtěla vyhnout 24 letá Chloe Mrozak z Illinois. Před cestou vyplnila příjezdový formulář, kde uvedla že je očkovaná a odeslala falešný očkovací certifikát.

Žena se nicměně na Havaj dostala a strávila zde i několik dní. Její certifikát s očkovací látkou „Maderna“ byl vyhodnocen zpětně jako falešný. Bezpečnostním pracovníkům se ale ženu nepodařilo sehnat, protože ve svém formuláři uvedla místo pobytu Holiday Inn Express Waikiki, kde vůbec neměla rezervaci.

Nakonec byla zatčena až na zpátečním letu, kdy si na ní pracovníci bezpečnosti počkali u odbavovací přepážky Southwest Airlines.

Americké očkovací průkazy se dají padělat velmi snadno. Můžete si ho vytisknout z internetu. Jen musíte mít přístup k něčímu skutečnému průkazu, abyste věděli, jakou gramáž papíru si obstarat. Záznamy o očkování existují v různých státních databázích po celé zemi, ale ty spolu příliš nespolupracují.