Zdroj: Emirates SkyCargo

Nákladní divize letecké společnosti Emirates SkyCargo vyšle celkem osm charterových letů s 247 koňmi z Lutychu do Tokia.

Při prvním letu z Evropy odletělo 36 koní z belgického Liege, kde je dokonce speciální hotel pro koně na letišti, letadlem Boeing 777-F společnosti Emirates SkyCargo do Dubaje, kde 90 minut tankovali a měnili posádku, a poté pokračovali do Tokia.

„Přílet těchto koní na letiště Haneda je skutečně historickou událostí a ještě výjimečnější je, že to nejsou jen tak obyčejní koně, ale koně olympijští,“ řekl správce tokijského mezinárodního letiště Takahaši Kodži. „Pro letiště, a zejména pro tým nákladní dopravy, je to opravdu velký večer a vnímáme ho jako jeden z hlavních milníků závěrečného odpočítávání do olympijských her v Tokiu 2020.“

Stejně jako lidští cestující, i všichni koně cestují s pasem. Před sedmidenní předletovou karanténou ještě projdou 60denním zdravotním dohledem. Všichni mají také exportní zdravotní certifikát a před nástupem na palubu jsou důkladně zkontrolováni veterináři.

Během letu budou koně pohodlně ustájeni ve speciálně navržených stájích. Emirates celkově přepraví 247 koní ve 131 boxech. Společně s koňmi poletí v rámci osmi letů také ošetřovatelé a na palubě bude také vždy veterinář, kteří zajistí, že bude o koně dobře postaráno, budou nakrmeni i napájení během cesty z Lutychu do Hanedy (s krátkou přestávkou v Dubaji). Společnost přepraví během letu i 20 tun krmiva a tekutin pro koně a 100 tun dalšího speciálního vybavení.

ZDROJ: Emirates SkyCargo