Zdroj: European Commission

Evropský parlament a Rada dosáhly dohody o návrhu na covid pasy. To znamená, že covid pas (dříve nazývaný digitální zelený certifikát) je na dobré cestě být připraven na konci června, jak bylo plánováno.

Prezidentka Ursula von der Leyenová uvítala tento rychlý pokrok a řekla:

Plníme svůj závazek, že covid pas bude spuštěn do léta. Evropští občané se těší na další cestování a dnešní dohoda znamená, že tak budou moci učinit bezpečně velmi brzy.

Covid pas je zdarma, bezpečný a přístupný všem. Bude zahrnovat očkování, testy a zotavení, které občanům nabízejí různé možnosti. Plně respektuje základní práva občanů, včetně ochrany osobních údajů.

Všichni občané EU mají základní právo na volný pohyb v EU. Covid pas, který je k dispozici v papírovém nebo digitálním formátu, usnadní Evropanům cestování – ať už se se svými rodinami a blízkými.

Rádi bychom poděkovali Evropskému parlamentu a portugalskému předsednictví za jejich odhodlání, vytrvalost a obrovskou práci v rekordní rychlosti, abychom dosáhli dohody o návrhu, který jsme předložili.

Práce stále zůstává. Na úrovni EU bude systém připraven v příštích několika dnech. Nyní je nezbytné, aby všechny členské státy pokračovaly v zavádění svých vnitrostátních systémů, aby zajistily, že systém bude co nejdříve z provozu.“

1
2