Zatím se to týká USA, ale problémy s nadváhou se začínají stále více projevovat i v Evropě. Americká Federální letecká správa přišla s požadavkem, že všechny letecké společnosti musí aktualizovat odhad hmotnosti cestujících a zavazadel, které letecké společnosti používají k výpočtu bezpečnostních limitů každého letu.

Každá americká letecká společnost musí do 12. června předložit plán, v němž vysvětlí, jakou průměrnou hmotnost cestujících a zavazadel bude používat a jak k tomuto odhadu dospěly. FAA pak každé letecké společnosti musí tento plán schválit.

Zástupci leteckých společností tvrdí, že odhady průměrné hmotnosti používané pro cestující a zavazadla se budou muset zvýšit od 5 až 10%. To může negativně ovlivnit některé lety a je možné, že na některých letech bude nutné omezit počet cestujících nebo zavazadla a přepravovaného zboží. Také aerolinky musí počítat s větší spotřebou paliva.

Například u American Airlines je nyní průměrná váha mužů 82.5 kg v létě a 84.8 kg v zimě. Aerolinka nyní počítá se zvýšením čísla o obou dvou o 3.6 kg. Skok se počítá také u průměrné váhy žen, kde je aktuálně udávaná průměrná váha 65.8 kg v létě a 68 kg v zimě. Nově se má počítat s 81.2 kg a 83.5 kg.

Některé letecké společnosti odmítly hovořit o hmotnosti cestujících a o tom, jak se s aktualizovaným požadavkem vypořádají. Jiné tvrdí, že již nyní podnikají kroky k minimalizaci případných narušení letů v létě, kdy upravená pravidla o hmotnosti vstoupí v platnost.