Zdroj: Boeing

Letoun Boeing 737 MAX 10, největší letoun z rodiny 737 MAX, včera úspěšně absolvoval první testovací let. Letoun odstartoval z letiště Renton Field v Rentonu ve státě Washington v 10.07 a přistál ve 12.38 na letišti Boeing Field v Seattlu.

„Letadlo fungovalo skvěle,“ řekla kapitánka Jennifer Hendersonová. „Trasa letu, kterou jsme letěli, nám umožnila otestovat systémy letadla, řízení letu a letové vlastnosti, které se osvědčily přesně podle našich očekávání.

Dnešní let byl začátkem komplexního programu testování letounu 737-10. Společnost Boeing bude úzce spolupracovat s regulačními orgány na certifikaci letounu před jeho plánovaným uvedením do provozu v roce 2023.

„Letoun 737-10 je důležitou součástí plánů našich zákazníků, kterým poskytne větší kapacitu, vyšší palivovou účinnost a nejlepší náklady na jedno sedadlo ze všech jedno uličkových letadel,“ řekl Stan Deal, prezident a generální ředitel společnosti Boeing Commercial Airplanes. „Náš tým je odhodlán dodat letoun s nejvyšší kvalitou a spolehlivostí.“

Letoun 737-10 může přepravovat až 230 cestujících. Jeho součástí jsou také ekologická vylepšení, která snižují emise uhlíku o 14 procent a snižují hluk o 50 procent ve srovnání s dnešními letouny 737 nové generace.