21. srpna 2021 17:16 Podle italského deníku La Stampa plánují Benátky od léta 2022 zpoplatnit vstup a stanovit vstupní kvóty pro turisty. Italskéh město, které patří k turisticky nejoblíbenějším destinacím na světě, bude podle deníku požadovat po turistech rezevaci předem.

Hlavní přístupové cesty do historického centra města budou vybaveny turnikety. Vstup do Benátek může stát od 3 do 10 eur, uvedla La Stampa, v závislosti na ročním období a na tom, kolik turistů se v daný den očekává. Od vstupného budou osvobozeni místní obyvatelé, příbuzní obyvatel a turisté, kteří si rezervovali ubytování v některém z benátských hotelů. 

O opatřeních, která by regulovala příliv turistů se diskutovalo již několik let předtím, než pandemie v roce 2020 příjezdy zcela zastavila. Nyní se cestovní ruch pomalu vrací a Benátky začínají znovu projednávat regulaci masového turismu.

Podle městského radního Marca Gasparinettiho to z Benátek udělá „zábavní park“ a navrhuje omezit vstup pouze na obzvláště frekventované oblasti, jako je náměstí San Marco.

Minulý měsíc Itálie zakázala velkým výletním lodím vplouvat do benátské laguny, aby ochránila tuto lokalitu před nadměrným turistickým ruchem, což je prvním krokem k regulaci.