Zpět

Andorra zvažuje stavbu vlastního mezinárodního letiště

Jeden z nejmenších států v Evropě zvažuje stavbu vlastního mezinárodního letiště.

Zdroj: ccis.ad

Andorra je šestým nejmenším státem v Evropě. Počet obyvatel se pohybuje okolo 77tisíc a rozloha země je 468 km². Pro srovnání, Praha má rozlohu 496 km². Přesto tento ministát výžně uvažuje na stavbou vlastního mezinárodního letiště.

Důvod je jednoduchý. Andorra se chce připojit k vnějšímu světu a otevřít tak nové možnosti v různých odvětvích jako podnikání, cestovní ruch a další. Knižectví se nachází v Pyrenejích mezi Španělskem a Francií a výška tu málokde klesá pod 1000 m n.m., to ztěžuje silniční dopravu, hlavně v zimních měsících.

Nejbližší letiště jsou letiště v Toulouse, Barceloně, Gironě a také v Montferrer. V posledním zmiňovaném městě se nachází Andorra–La Seu d’Urgell Airport, které je vzdálené od hranic Andorry 12 kilometrů. Letiště je aktuálně bez pravidelného provozu, i když v nejbližší době by se mělo dočkat pravidelných linek od nové letecké společnosti Andorra Airlines.

S ohledem na výše uvedené důvody, se Obchodní, průmyslová a servisní komora zabývala posledních 1,5 roku studií technické proveditelnosti, která byla nyní dokončena. Tato studie zkoumala letové postupy a infrastrukturu (terminál, vzletová a přistávací dráha a další doplňková letištní zařízení).

Nové letiště by bylo postaveno v nadmořské výšce 1.987 m n.m. v údolí  Valira a vzletová a přistávací dráha by měla délku 1.800 metrů. Na letišti by mohla tak přistávat nejmodernější letadla jako například Airbus A320neo. 

Příloha

zdroj: ccis.ad