Zdroj: Boeing

Na letoštní akci Airbus Summit 2021 evropský výrobce letadel oznámil několik novinek. Asi největší novinkou se stala zpráva o tom, že výrobce u všech letadel Airbus A350 dodávaných od roku 2022, nabídne stmívatelné okýnka.

Jedná se o součást celkové změny charakteristického designu kabiny Airspace tohoto výrobce letadel, čímž se Airbus A350 v tomto ohledu vyrovná Boeingu 787, neboť ten tuto možnost již dlouho nabízí.

ZDROJ: Airbus

Novou technologii stínění oken navrhla společnost Gentex Corporation, která je dodavatelem elektronicky stmívatelných oken pro letecký průmysl. Díky těmto elektrochromatickým oknům nejnovější generace již cestující nebudou muset ručně stlačovat stínítka oken nahoru nebo dolů, ale budou si moci nastavení stínění oken upravit stisknutím tlačítka.

Tato okna nejnovější generace budou disponovat vysokorychlostním přechodem mezi jasným a tmavým světlem. Výrobce uvádí, že tato nová okna budou schopna zcela ztmavnout dvakrát rychleji a budou 100x tmavší než ostatní verze. Kromě toho také obsahují řešení pro regulaci tepla, které blokuje infračervenou energii pronikající do kabiny zvenčí, čímž se sníží závislost na klimatizačních systémech.

Stmívatelná okna jsou jedním z nejspornějších prvků, která byla v letadlech zavedena. Někteří cestující je milují a někteří nenávidí. Hlavním důvodem proč tuto technologii nenávidět je to, že tato okna může ovládat i posádka letadla za Vás.