Přední evropské letecké společnosti budou usilovat o zásadní změnu zákonů Evropské unie o odškodnění cestujících poté, co byly nuceny vyplatit více než 10 miliard eur na náhradách během loňských výluk způsobených pandemií.

Nařížení EU261/2004, které stanovuje náhrady za zrušení a zpoždění letů, zatěžovalo pokladny leteckých společností již před pandemií. Podle aerolinek není v současné situaci možné zachování těchto podmínek, jelikož to povede k dalším bankrotům.

„Je to pravděpodobně jeden z nejrestriktivnějších zákonů o ochraně práv na světě,“ řekl generální ředitel Air France-KLM Ben Smith na společném webináři s šéfy společností Deutsche Lufthansa AG, British Airways, IAG SA, Ryanair Holdings Plc a EasyJet Plc. „Je velmi důležité, abychom pokročili ve vývoji tohoto zákona směrem k něčemu, co bude realističtější a vyváženější.

Evropská komise naznačila, že není připravena uvažovat o jakémkoli oslabení práv cestujících.

„Vždy jsme se snažili najít správnou rovnováhu mezi ochranou spotřebitele a ochranou cestovního ruchu a dopravního průmyslu,“ uvedl jeden z úředníků EU pro agenturu Reuters. „Pokračující a lepší ochrana práv cestujících je zásadní pro zajištění nezbytné důvěry spotřebitelů v odvětví dopravy.“

3
1