Zdroj: TAP Air Portugal

V roce 2020 zrušily letecké společnosti působící v Portugalsku přibližně 5,5 milionu letenek, z nichž 40 procentům cestujících nebyla náhrada vyplacena – místo toho obdrželi poukázky nebo stále čekají na vyřešení.

Z informací Evropského účetního dvora (TCE) vyplývá, že práva cestujících v letecké dopravě v Evropské unii, konkrétně v Portugalsku, značně zadrhávají.

Z údajů TCE vyplývá, že v roce 2020 bylo hlavními leteckými společnostmi působícími v Portugalsku zrušeno 5,5 milionu letenek, což se dotklo přibližně 87 % cestujících na letech do Portugalska a z Portugalska.

Z celkového počtu zrušených letenek v Portugalsku v roce 2020, bylo téměř 60 % (3,3 milionu) cestujícím vráceno. Dalších 28 procent (1,6 milionu letenek) však bylo převedeno na poukazy k pozdějšímu použití, „aniž by bylo zaručeno, že s tím cestující budou souhlasit“, zatímco přibližně 5 procent (více než 300 000 letenek) zůstalo do konce loňského roku nevyřešeno a téměř 7 procent (360 000 letenek) se týkalo případů, kdy cestující nepožadovali vrácení peněz nebo nenašli možnost přesměrování.

Poslední případ 7 % se týkal hlavně letenek s nízkonákladovými společnostmi, u nichž cestující vzhledem k ceně nehledali žádné řešení.

Pokud jde o lhůty pro vrácení peněz za letenky v Portugalsku, TCE poukazuje na to, že se lišily v závislosti na letecké společnosti a po březnu 2020 se exponenciálně zvyšovaly, přičemž vrcholu dosáhly v období od června do září (kdy vyřízení trvalo 31 až 59 dní).