Z Londýna do New Yorku za 3.5 hodiny, letadlo Overture dostalo nový dizajn

Zpět

Americká společnost Boom Supersonic, která se chystá vyrábět nejrychlejší dopravní letadlo na světě, představila nový vzhled chystaného letounu.

Letadlo Overture oproti předchozímu návrhu dostalo 4 motory, ale jinak se stále podobá legendárnímu nadzvukovému letounu Concord. Umístění motorů vyhovuje nepřísnějším požadavkům na bezpečnost cestujících.

Výrobce provedl s tímto modelem letadla již 26 milionů hodin simulovaných letů. 

Letadlo dokáže přepravit 65 až 80 cestujících dvojnásobnou rychlostí oproti dnešním dopravním letadlům a na 100 % udržitelné letecké palivo. Maximální rychlost letadla bude 1,7 Mach a dolet 4.250 mil (cca. 6.840 km).

 

Letectví nezaznamenalo obrovský skok již několik desetiletí. Overture je revoluční ve své konstrukci a zásadně změní způsob, jakým přemýšlíme o vzdálenosti,“ řekl zakladatel a generální ředitel společnosti Boom Blake Scholl. „S více než 600 trasami po celém světě umožní Overture, aby se svět stal ještě dostupnější pro desítky milionů cestujících.“

První cestující by se mohli tímto letadle proletět již v roce 2029. Americký výrobce má již nyní objednávky například o aerolinek United Airlines a Japan Airlines.

ZDROJ: BoomSupersonic