Zdroj: Virgin Galactic

Firma britského miliardáře Richarda Bransona, Virgin Galactic, se dnes chystá na velký den. Dnes v 15:00 je naplánován start Unity 22 na hranici vesmíru. Cestovní raketa s lidskou posádkou by měla atakovar hranici výšky 55 mil (to je cca. 88 kilometrů).

Tento let je jedním z posledních testovacích letů před tím, než budou zahájeny lety s komerčními turisty na palubě. Těchto letů bychom se mohli dočkat již někdy příští rok.

Dnešní let odstartuje z provozní základny Virgin Galactic na Spaceport America v poušti v Novém Mexiku a bude živě přenášen. Bransona na palubě budou doprovázet dva piloti a tři další cestující.

Podle společnosti bude cesta od startu k přistání trvat asi hodinu a lidé na palubě zažijí několik minut beztíže.

Tento let se uskuteční pouhých devět dní před Bezosovým dlouho očekávaným premiérovým startem do vesmíru na jeho raketě New Shepard – pojmenované po Alanu Shepardovi, prvním americkém astronautovi ve vesmíru.

New Shepard vynese Bezose a pět dalších lidí, včetně jeho bratra Marka a pilotky Wally Funkové, zhruba 62 mil nad zemský povrch. Letu se zúčastní také zatím nejmenovaný pasažér, který za cestu zaplatil minulý měsíc v aukci 28 milionů dolarů.

Zdroj: Virgin Galactic

Zdroj: Virgin Galactic