Zpět

Vietnamské aerolinky spustily lety do USA poprvé v historii

Zdroj: Vietnam Airlines

Po 20 letech příprav se společnost Vietnam Airlines stala první vietnamskou leteckou společností, která provozuje pravidelnou přímou linku do USA, země s jedněmi z nejpřísnějších právních a bezpečnostních norem v oblasti letectví na světě. Tato událost má obrovský význam jak pro společnost Vietnam Airlines, tak pro celé vietnamské letecké odvětví.

Let s více než 30 cestujícími, převážně vietnamskými Američany, odstartoval z mezinárodního letiště Tan Son Nhat v HCMC ve 20:57 (místního času) a přistál na mezinárodním letišti v San Franciscu v 19:42 (místního času), po 13 000 kilometrech letu. Let trval 13 hodin a 45 minut.

V roce 2003 bylo letecké společnosti nařízeno ministerstvem dopravy, aby do roku 2005 zahájila přímé lety do USA. Obavy o ziskovost však dopravci až dosud bránily v realizaci plánu.

Vietnam Airlines také plánují otevřít novou linku spojující Los Angeles s Hanojí a HCMC, dvěma největšími vietnamskými metropolemi.

Podle oficiálních statistik žije v USA téměř 24 000 vietnamských studentů a přibližně 2,2 milionu Vietnamců žijících v zahraničí.

Lety mezi Vietnamem a USA jsou prováděny výhradně nejmodernější flotilou širokotrupých letadel Vietnam Airlines, Boeingem 787 a Airbusem A350.

Se zřízením vietnamského leteckého mostu mezi Vietnamem a USA budou mít cestující více příležitostí k rychlému a pohodlnému pohybu mezi oběma zeměmi, což přispěje k podpoře hospodářských vazeb, kulturní výměně a posílení vztahů mezi Vietnamem a USA.