Zdroj: United Airlines

Letecká společnost United Airlines dnes oznámila uzavření obchodní dohody s denverskou výrobní společností Boom Supersonic o nákupu nadzvukových letadel a také o spolupráci v oblasti udržitelnosti, což je krok, který usnadňuje návrat nadzvukových dopravních letadel zpět na nebe.

Podle podmínek dohody společnost United zakoupí 15 letadel společnosti Boom Supersonic „Overture“, jakmile letadlo Overture splní náročné požadavky společnosti United na bezpečnost, provoz a udržitelnost, s opcí na dalších 35 letadel.

Očekává se, že po uvedení do provozu bude Overture prvním velkým komerčním letadlem, které bude mít od prvního dne nulové emise uhlíku a bude optimalizováno pro provoz na 100% udržitelné letecké palivo. Jeho uvedení do provozu je naplánováno na rok 2025, létat má v roce 2026 a cestující má přepravovat v roce 2029.

Letadlo Overture dokáže létat rychlostí 1,7 Machu – dvakrát rychleji než nejrychlejší letadla současnosti – a spojit více než 500 destinací za téměř poloviční dobu. Mezi mnoha budoucími potenciálními linkami společnosti United jsou linka z Newarku do Londýna za pouhé tři a půl hodiny, z Newarku do Frankfurtu za čtyři hodiny a ze San Francisca do Tokia za pouhých šest hodin.

Letadlo bude také vybaveno funkcemi, jako jsou zábavní obrazovky v sedadlech, dostatek osobního prostoru a bezkontaktní technologie. Spolupráce se společností Boom je další součástí strategie společnosti United investovat do inovativních technologií, které vytvoří udržitelnější budoucnost letecké dopravy.