Zdroj: United Airlines

Společnost United Airlines Ventures (UAV) dnes oznámila, že společně s firmami Breakthrough Energy Ventures (BEV) a Mesa Airlines investovala do startupu Heart Aerospace, který se zabývá výrobou elektrických letadel.

Heart Aerospace vyvíjí letoun ES-19, 19místné elektrické letadlo, které má potenciál do konce tohoto desetiletí vzlétnout. 

Kromě investice UAV se společnost United Airlines podmíněně zavázala k nákupu 100 letadel ES-19, jakmile letadla splní bezpečnostní, obchodní a provozní požadavky společnosti United.

Společnost Mesa Airlines, klíčový strategický partner společnosti United při zavádění elektrických letadel do komerčního provozu, rovněž souhlasila s tím, že do své flotily zařadí 100 letadel ES-19, pokud budou splněny podobné požadavky.

Díky využití elektromotorů místo proudových motorů a baterií místo leteckého paliva bude mít letadlo ES-19 společnosti Heart nulové provozní emise. Letoun ES-19, který pojme 19 cestujících, bude také větší než kterýkoli z jeho plně elektrických konkurentů a bude navržen tak, aby fungoval na stejné typy baterií, jaké se používají v elektromobilech.

Po uvedení do provozu by letoun ES-19 mohl létat na více než 100 regionálních linkách společnosti United z většiny jejích dopravních uzlů. Mezi tyto linky patří například linka z mezinárodního letiště Chicago O’Hare (ORD) na letiště Purdue University (LAF) a z mezinárodního letiště San Francisco (SFO) na letiště Modesto City-County (MOD).