Zpět

Nejpodivnější letecká trasa v Americe je v Jižním Pacifiku

Americké Ministerstvo dopravy schválilo neobvyklé linky mezi ostrovy Americké Samoi. A proč je to tak zvlášní, dozvíte se níže.

Zdroj: Samoa Airways

To že Ministerstvo dopravy Spojených států amerických (DOT) schválilo provoz vnitrostátních linek v Americké Samoi by nebylo nic zvlášního. Ale velmi neobvyklou věcí je to, kdo tyto linky provozuje. Americká Samoa je nezačleněným územím Spojených států amerických, takže letecké zákony se řídí DOT.

A teď k tomu, proč jsou tyto linky Samoa Airways zvláštní. Jsou to aktuálně jediné povolené pravidelné linky v USA, které může provozovat dopravce z jiného státu (tzv. kabotáž / osmá a deváta svoboda). USA jinak zakazuje provozování kabotáže, tedy aby cizí letecké společnosti provozovaly lety na vnistrostátních letech v USA. Například japonský All Nippon Airways nemůže přijmout cestující v Honolulu a letět s nimi do Los Angeles.

DOT schválila výjimku letecké společnosti Samoa Airways, která prozatím do července může provozovat lety mezi Pago Pago (hlavní město na ostrově ostrově Tutuila) a Ofu Airport (ostrov Ofu) / Fitiuta Airport (ostrov Ta’ū). Samoa Airways je letecká společnost suveréního státu Samoa.

DOT schválila žádost společnosti Samoa Airways do 31. července s možností prodloužení do února příštího roku. Společnost Samoa Airways musí přestat létat na této trase do pěti dnů od zahájení provozu amerického dopravce.

Společnost Samoa Airways zaslala oznámení leteckým společnostem United Airlines, Hawaiian Airlines a dalším americkým dopravcům, že má v úmyslu létat mezi dvěma částmi Americké Samoi. Žádný z těchto dopravců nic nenamítal a neplánuje provozovat lety mezi těmito ostrovy.

Podle webu dopravce bude linka z Pago Pago na ostrov Ofu provozována 2x týdně a z Pago Pago na ostrov Ta’ū 3x týdně.

Příloha

zdroj: Samoa Airways