Zpět

Ryanair zavede očkovací pas ve své aplikaci

Michael O’Leary oznámil, že Ryanair brzy implementuje do své aplikace novou funkci.

Výkonný ředitel společnosti Ryanair Michael O’Leary uvedl, že dopravce umožní cestujícím nahrát do aplikace letecké společnosti osvědčení o očkování a negativní testy PCR na COVID-19.

Obecně se očkovacím pasem myslí chystaný globální systém Travel Pass, který je vytvořen IATA a měl by shromažďovat údaje o očkování a také testech na COVID-19. Díky tomu budou moci letecké společnosti rychleji odbavovat cestující a falšování dokumentů se stane minulostí. Ačkoliv Ryanair nebyl od začátku zastáncem tohoto řešení, nyní to vypadá, že aerolinka zavede téměř podobné řešení.

„Nejsem velkým zastáncem očkovacích pasů. Tím mám na mysli určité dokumenty, které budou mezinárodně akreditovány a vydávány vládami. Ale jelikož nevěříme, že chystaný globální systém bude během letošního léta funkční, zavedeme v naší aplikaci podobné řešení,“  řekl O’Leary britskému dopravnímu výboru.

Rozdíl mezi očkovacím pasem od IATA a chystanou novinkou v aplikaci bude ten, že do očkovacího pasu IATA výsledky a certifikáty zasílají přímo zdravotnická zařížení, kdežto do aplikace Ryanairu bude muset tyto dokumenty nahrát cestující sám.

2
1