Skupina Qantas dnes poskytla podrobnější informace o přípravách na obnovení svých mezinárodních letů, přičemž plány souvisejí se zaváděním vakcín v Austrálii a na klíčových zámořských trzích.

Podle současných prognóz se očekává, že Austrálie dosáhne v prosinci 2021 hranice proočkovanosti „fáze C“ stanovené národním kabinetem, tedy 80 %, což by spustilo postupné znovuotevření mezinárodních hranic.

Stejně tak klíčové trhy, jako je Velká Británie, Severní Amerika a některé části Asie, vykazují vysokou a rostoucí úroveň proočkovanosti. Díky tomu budou s vysokou pravděpodobností zařazeny mezi země s nízkým rizikem, které mohou očkovaní cestovatelé navštívit a vrátit se z nich v rámci snížených karanténních požadavků.

To vytváří řadu potenciálních možností cestování, na které se nyní společnosti Qantas a Jetstar připravují.

Za předpokladu, že se současné prognózy potvrdí a v prosinci bude splněna 80% hranice očkování, plánují společnosti Qantas a Jetstar zahájit postupný restart, jak je uvedeno níže. Pokud se tyto předpoklady změní nebo dojde k posunu termínů, plány na opětovné spuštění se odpovídajícím způsobem upraví.

  • od poloviny prosince 2021 by se z Austrálie začalo létat do destinací bezpečných z hlediska COVID, mezi které budou pravděpodobně patřit Singapur, Spojené státy, Japonsko, Velká Británie a Kanada, a to letadly Boeing 787, Airbus A330 a letadly 737 a A320 na linkách na Fidži
  • lety mezi Austrálií a Novým Zélandem budou v prodeji pro cesty od poloviny prosince 2021 za předpokladu, že některé nebo všechny části obousměrné bubliny budou obnoveny.
  • pět letadel A380 se vrátí do provozu před plánovaným termínem. Ty by měly létat mezi Sydney a Los Angeles od července 2022 a mezi Sydney a Londýnem (přes Singapur) od listopadu 2022
  • celkem 10 letounů A380 společnosti Qantas s modernizovaným interiérem by se mělo vrátit do provozu do začátku roku 2024, přičemž načasování závisí na tom, jak rychle se trh zotaví. Dva letouny A380 budou vyřazeny