Zpět

Poslední vyrobený Airbus A380 vzlétl z továrny v Toulouse

Airbus A380 naposledy opustil výrobní továrnu v Toulouse. 15 let poté, co byl světu představen jako výzva Airbusu pro Boeing a jejich letoun B747.

Zdroj: AIRBUS JV REYMONDON

Ve francouzském Toulouse, kde sídlí továrna Airbusu, včera naposledy vzlétl největší dopravní letoun Airbus A380. Jedná se o poslední vyrobený letoun. Výroba těchto obřích letadel po 15 letech končí.

Letadlo nesoucí vyrobní číslo MSN272 zamířilo po menších testech do další továrny Airbusu a to do německého Hamburku, kde se letadlo dočká doplnění interiéru a také finálního laku, který ponese barvy dubajské letecké společnosti Emirates. 

Prezident společnosti Emirates, Tim Clark, oznámil, že letecká společnost očekává, že letos převezme dvě letadla A380, poslední tři další letadla budou dodány během roku 2022.

I tento letoun bude vybaven vydařenou novinkou, kterou je cestovní třída Premium Economy, kterou Emirates představilo na konci prosinec 2020. Jak vypadá tato třída si můžete prohlédnout zde.

Airbus zatím dodal svým zákazníkům 234 letadel Airbus A380. Výrobce původně počítal s výrobou podstatně déle, aerolinky ale o letoun ztratily zájem.

Příloha

zdroj: FR24.com