22. srpna 2021 18:10 Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil šesti komerčním leteckým společnostem, aby poskytly osobní letadla na pomoc při obří vojenské operaci USA, která spočívá v evakuaci Američanů a afghánských spojenců z afghánského hlavního města Kábulu, uvedl v neděli Pentagon.

V současné době bylo aktivováno 18 letadel: čtyři od United Airlines, po třech od American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines a Omni Air a dvě od Hawaiian Airlines.

Civilní letadla nebudou létat do Kábulu ani z Kábulu, kde rychle se zhoršující bezpečnostní situace brání evakuačním letům, ale budou přepravovat cestující z amerických základen v Bahrajnu, Kataru a Spojených arabských emirátech.

Civilní záložní letecká flotila je téměř 70 let starý program vytvořený po berlínském leteckém transferu v roce 1952. Má zajistit zálohu komerčních letadel pro případ závažné národní branné nouze. Tento program byl aktivován již potřetí. Poprvé byl aktivován během války v Perském zálivu počátkem 90. let  a podruhé během války v Iráku v roce 2000.

Podle Bílého domu bylo za posledních 24 hodin z Kábulu evakuováno přibližně 3 900 osob 35 koaličními letadly, včetně komerčních leteckých společností a dalších 3 900 osob 23 americkými vojenskými lety. Celkem bylo od 14. srpna evakuováno asi 25 100 osob.