Zpět

Rušení testu před návratem do ČR se nekoná

Pokud se budete vracet do ČR z červených a oranžových zemí, bude stále potřeba test před cestou, pokud tedy nebude cestovat autem.

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo aktualizaci, která reaguje na rozhodnutí městského soudu v Praze, který zrušil od 5. dubna část dosud platných ochranných opatření při cestování.

I když MZCR interpretuje aktualizaci že se něco pro cestující mění, tak z velké části nikoliv. Nově při návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.

To znamená, že test nebude potřeba jedině tehdy, pokud se budete vracet autem nebo snad na kole. 

Pokud se cestující bude vracet neveřejnou dopravou ze zemí (tmavě červené kategorie), povinnost testování před cestou zpět zůstává.

„Na základě expertních stanovisek máme informace, že pokud jeden nakažený vstoupí do letadla, může nakazit deset až dvacet dalších lidí. Ti pak mohou nákazu šířit v zemi, ve které vystoupí. Považujeme proto za nezbytné, aby se osoby testovaly už před vstupem na území České republiky, to znamená před nástupem do dopravního prostředku,“ vysvětluje důvody opatření ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podmínky pro návrat do ČR veřejnou dopravou jsou zde.

3
2