Finnair obnoví lety do dvou svých domácích destinací, Turku a Tampere, kam od jara 2020 kvůli pandemii nelétá. Finnair doplní letecká spojení do Turku a Tampere novým typem autobusového spojení, aby snížil CO2 stopu těchto linek. Tyto linky patří k nejkratším v síti Finnair, a přestože jsou provozovány energeticky úspornými letadly ATR, jejich emisní zátěž na cestujícího je zjevně vyšší než na jiných linkách.

„Turku a Tampere jsou důležitou součástí naší sítě. Cestování na těchto trasách se zaměřuje na mezinárodní tranzitní cestující a my chceme i nadále nabízet zákazníkům v těchto regionech co nejlepší nabídku spojení,“ říká Perttu Jolma, viceprezident pro plánování provozu ve společnosti Finnair.

„Kombinace různých druhů dopravy je důležitým nástrojem snižování emisí uhlíku z dopravy a je také v souladu s národními cíli Finska v oblasti snižování emisí.“

Plánovaná doba letu do Turku a Tampere je 35 minut, ale skutečná doba letu je ještě kratší, přibližně 25 minut. Takto krátké lety se obvykle provozují pouze v oblastech, kde je obtížný terén a lety vedou například přes mořské oblasti nebo hory. Intermodalita je rostoucím trendem a v Evropě již probíhá širší diskuse o tom, jak omezit počet letů na krátké vzdálenosti.

„Chceme cestujícím nabídnout možnost snížit uhlíkovou stopu tím, že přestoupí na autobusové spojení. Garantujeme následné spojení do rezervované destinace i v případě možného zpoždění autobusového spojení,“ říká Jolma.

Letenky na lety do Turku a Tampere lze rezervovat na stránkách finnair.com. Jízdenky na autobusové spojení budou v prodeji později na jaře 2022 a budou se prodávat pouze společně s navazujícími lety.