Zpět

Cestující na zpožděných letech Finnair, dostali místo kompenzace, účet na zaplacení více než 200.000 Kč

Několik cestujících, kteří cestovali v roce 2016 s leteckou společností Finnair, se dočkalo dost nemilého překvapení. Jak informuje web Australianfrequentflyer, tak lety těchto cestujících byly zpožděný v důsledku technických problémů na letadlech Airbus A350. 

Cestující tak chtěli využít nařízení Evropského parlamentu EU261/2004, které upravuje práva cestujících v letecké dopravě při zpoždění, zrušení nebo odepření nástupu na palubu.

Za lety, které jsou zpožděny o 3 hodiny a více na příletu a zpoždění nezavinily mimořádné okolnosti, tak cestující může žádat kompenzaci v rozmezí od 250 do 600 EUR.

Vzhledem k tomu, že tato podmínka byla spolněna a Finnair informoval cestující o jejich právech na odškodnění, cestující se tedy o kompenazci přihlásili přímo letecké společnosti. Samozřejmě Finnair tuto žádost zamítl a cestujícím nabídl pouze poukazy v částce o řády nižší než měli nárok.

Finnair těmto cestujícím sdělil:

Letadlo bylo nové a této závadě nebylo možné zabránit žádným možným zásahem údržby. Máme podezření na výrobní vadu. Výrobní vada je považována za mimořádnou okolnost.

Dotčení cestující se tak obrátili na finský úřad pro ochranu spotřebitele, který jim po velmi dlouhé době potvrdil, že se domnívá, že na kompenzaci mají nárok. Bohužel toto není nijak vymahatelné.

Proto se několik cestujících obrátilo na vymahačskou firmu, která se zabývá těmito případy. Firmou byla švédská společnost IfDelayed.

Tyto firmy fungují tak, že vy jim předáte případ a oni to za vás řeší u soudu. Při výhře si berou většinou kolem 20-30 % z částky kompenzace. Také uvádějí, že pokud u soudu neuspějí, všechny související poplatky hradí oni.

Bohužel finská letecká společnost Finnair vyhrála u soudu a tak náklady musela uhradit zmíněná vymahačská firma. Jenže IfDelayed mezitím ohlásilo bankrot a tak se letecká společnost rozhodla náklady vymáhat po cestujících.

Cestující, kteří se přihlásili o kompenzaci pomocí švédské společnosti, dostali na konci roku 2020 vyrozumění, že letecké společnosti dluží 7000 EUR (178.000 Kč). Jiná australská cestující, která se zkoušela odvolat, nakonec musela zaplatit 13.000 AUD (206.000 Kč).

2
2