Další vážný incident letecké společnosti Emirates

Zpět

Letoun letecké společnosti Emirates byl za poslední měsíc podruhé zapojený v incidentu, který mohl skončit i vážnou nehodou.

Při posledním incidentu letadlo Boeing 777-300 s kapacitou 427 cestujících mířících z Dubaje do Hyderabadu, začalo letadlo vzlétat z dráhy 30R právě v momentě, kdy jiné letadlo Boeing 777 společnosti Emirates, dostalo povolení k přejezdu hlavní ranveje.

Podle odborného webu avherald, který se zabývá incidenty letadel po celém světě, piloti letu EK524 zahájili vzlet bez povolení ATC.

Naštěstí ATC tento vzlet pozastavilo a předešlo možné nehodě. Letadlo v době přerušení vzletu dosáhlo až 240 km rychlosti. Po přerušení vzletu sjelo z hlavní ranveje a odletělo se zpožděním 30 minut.

K tomuto údajnému incidentu došlo méně než měsíc poté, co let Emirates EK231 z Dubaje do Washingtonu Dulles vzlétl do vzduchu těsně až na konci dráhy a jen tak tak se vyhnul prvním budovám za letištěm. Letadlo se nacházelo jen 23 metrů nad prvními budovami.

Přestože letadlo pokračovalo do Washingtonu DC bez dalšího incidentu, Boeing 777-300 údajně utrpěl poškození při odletu a musel být při příletu zkontrolován. Emirates údajně propustilo všechny čtyři piloty, kteří na tomto letu pracovali. Ani jeden incident nebyl veřejně uznán Generálním úřadem pro civilní letectví Spojených arabských emirátů, který dohlíží na vyšetřování nehod.

6
1